Τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή

Καθημερινά είτε μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης είτε από διάφορα προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, ακούμε για την ωφέλεια των αντιοξειδωτικών στην υγεία μας.
Τι είναι όμως τα αντιοξειδωτικά;
Το άγχος, η περιβαλλοντική ρύπανση ,η ηλιακή ακτινοβολία, το κάπνισμα, η κακή διατροφή, και το αλκοόλ είναι μερικές από τις αιτίες που δημιουργούν το λεγόμενο «οξειδωτικό stress», στο οποίο υπόκεινται τα κύτταρα του οργανισμού μας, με αποτέλεσμα τη φθορά ή τη καταστροφή τους. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που δρουν µε τέτοιο τρόπο ώστε να καταστέλλουν την καταστροφική οξείδωση των κυττάρων .Έχουν καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση, βελτιώνουν τις πνευµατικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση, διατηρούν το δέρμα ελαστικό και το προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση, προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, και ενισχύουν την όραση.

Πηγές αντιοξειδωτικών
• Βιταμίνη Α: Αυγό, βούτυρο, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, συκώτι, ιχθυέλαια
• Βιταµίνη C: Φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, µούρα, πεπόνι, ντομάτα, λάχανο, πράσινη πιπεριά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά( μαρούλι, σπανάκι).
• Βιταµίνη Ε: Φυτικά έλαια και κυρίως ελαιόλαδο, ανεπεξέργαστα δημητριακά, σόγια, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, σκούρα πράσινα λαχανικά, φύτρο σταριού, αυγά
• Σελήνιο: Κρέας, συκώτι, θαλασσινά, αβοκάντο, ελιές, ξηροί καρποί, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά που φυτρώνουν στο έδαφος.
• Σταυρανθή: Μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών
• Φαινόλες: Ελαιόλαδο, ελιές, κακάο, κρασί, λιναρόσπορος, σκόρδο, πικρή σοκολάτα, πράσινο τσάι.
• Φλαβονοειδή: Αρακάς, βατόµουρα, εσπεριδοειδή, κόκκινο κρασί, μέλι, μήλα, μπρόκολο, κακάο, σόγια, σταφύλια, πράσινο και μαύρο τσάι.
• Ρεσβερατρόλη: Βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στα κόκκινα σταφύλια και συνεπώς και στο κόκκινο κρασί.
• Β-καροτένιο: Φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή, λαχανικά πράσινου, κίτρινου και πορτοκαλί χρώµατος, ντοµάτες και σε μικρότερες ποσότητες: βερίκοκα, γλυκοπατάτες, καρπούζι, κολοκύθα.
• Λυκοπένιο: Ντοµάτες και επίσης (λιγότερο) γκρέιπφρουτ, καρπούζι και πιπεριές
• Ψευδάργυρος: Δημητριακά, συκώτι, όσπρια, θαλασσινά, σπόροι σιταριού, µαγιά µπύρας.
• Ανθοκυανίνες: Γογγύλια, κεράσια, λάχανο κατσαρό, µούρα, µύρτιλλα, σταφύλια, φράουλες
• Συνένζυµο Q10: Σαρδέλα, σκουμπρί, σόγια
Πως μπορούμε να αυξήσουμε τα αντιοξειδωτικά στη διατροφή μας
• Ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή, τρώγοντας δηλαδή περισσότερες φυτικές τροφές απ’οτι ζωικές,
• προτιμώντας ανεπεξέργαστες τροφές αντί για επεξεργασμένες και βιολογικές αντί για συμβατικές.
• τρώγοντας ποικιλία φρούτων και λαχανικών εποχής. Τα φρούτα να τρώγονται μόνα τους και όχι ως επιδόρπιο μετά από κάποιο γεύμα. Οι σαλάτες να περιέχουν λαχανικά διαφόρων χρωμάτων, τα οποία θα χοντροκόβονται ελάχιστη ώρα πριν το γεύμα.
• Να μαγειρεύουμε τα λαχανικά στον ατμό ή με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό και να επιδιώκουμε την ελαχιστοποίηση του χρόνου μαγειρέματος.
• Να μην αποθηκεύουμε φρούτα και λαχανικά για διάστημα μεγαλύτερο των 4 ημερών.
• αντιοξειδωτική ικανότητα ενός γεύματος αυξάνεται και με διάφορα μπαχαρικά και φυσικά καρυκεύματα